Jokainen ensimmäinen kerta elämässä on aina se mieleenpainuvin – oli kyseessä sitten mikä tahansa asia. Ensimmäinen tatuointi ei tee poikkeusta tässä yhteydessä. Tästä johtuen olisi hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan ennen ensimmäistä tatuointia. Tatuointi tulee säilymään kanssasi pitkään, usein koko elämäsi ajan. Tatuointi on enemmän kuin hetken mielijohde ja impulsiivinen toteutus. 

Listaillaan alle muutamia asioita, joita kannattaa pohtia ennen ensimmäistä tatuointia. Nämä perus asiat kun on käyty läpi ja mieli on valmis – ei muuta kuin mestoille!

Älä tee päätöstä tatuoinnista hetkessä ja kevyesti

Ihan alkuun kannattaa aloittaa miettimään minkälaista tatuointia sitä voisi haluta. Usein jälkeenpäin jää eniten harmittamaan nimenomaan ne hetken mielijohteesta syntyneet ideat ja toteutusideat kuten läheisen ihmisen nimi omalla iholla.

Ei välttämättä kannata aloittaa suunnittelua esim puolison nimen kirjaamista iholle. Tulet todennäköisesti rakastamaan vanhempiasi sekä omia lapsiasi ikuisesti, mutta harkitse aina kahdesti kenenkään muun nimen tatuoimista ihoosi. Peitetatuoinneilla on syynsä. Tatutoinnin poisto voidaan toki tehdä jälkikäteen, mutta se on usein kallista, kivuliasta ja aikaavievää. 

Mieti siis asioita pidemmälle – asioita, jotka voisivat ilahduttaa sinua vielä vuosien päästä.

Etsi, tutki, inspiroidu ja löydä oikea

Yksi kovin yleinen tapa hankkia tatuointi tänä päivänä on ystävän kautta. Tatuoinnit yleistyvät jatkuvasti ja omassa kaveriporukassa voikin olla usealla jo kuvia iholla. Mikäli jollain tutullasi on omaan silmääsi sopiva tatuointi – kannattaa aina tiedustella missä kyseinen tatuointi on tehty ja kuka sen on tehnyt. 

Yksi hyvä paikka inspiroitua tatuoinneista on sosiaalinen media, esim: Instagram tai Pinterest. Instagramin kautta löydät usein myös sinua lähelläsi olevat tatuointistudiot ja artistit. Useasti liikkeet ja tatuoijat ottavat mielellään myös yhteydenottoja vastaan sosiaalisen median kanavissa. 

Usein lahjakkaat tatuointistudiot ja artistit ovat ns. kysyttyä tavaraa ja jono tatuointiin voi olla pahimmassa tapauksessa useita viikkoja tai kuukausia. Kannattaa siis ottaa rohkeasti yhteyttä ja tiedustella vapaita aikoja. 

Tatuointiaikoja tiedustellessa kannattaa myös aina melkein esittää muutamat perus kysymykset;

“Onko artistin ja haluamasi tatuoinnin tyyli yhteensopivat keskenään?” – Kaikki tatuoijat eivät tee kaikkia tatuointeja vaan ovat usein erikoistuneet tietynlaisiin tatuointeihin.

“Miten tatuoija työskentelee?” Mikä on siis marssijärjestys tatuoinnin suhteen, maksaako suunnittelu? Mitkä maksutavat käyvät? Onko etukäteismaksuja?

Lahjakas tatuoija kuuntelee kuvaustasi tatuoinnista ja siitä mitä ja minne haluat. Tatuoijan työnkuvaan kuuluu myös aina konsultointi tatuoinnin koon ja sijainnin suhteen. 

Varmista, että tatuoija ja itse studio noudattavat turvallisuutta sekä oikeaoppista hygieniaa

Värit, välineet ja työtavat

Vuoden 2022 alusta EU asetti REACH rajoituksen tatuointi- ja kestopigmentointiväreille. Asetuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä tatuointiväreistä mahdollisesti aiheutuvia terveysriskejä ja lisätä käytettävien värien turvallisuutta määrittelemällä tatuointimusteissa sallitut ainesosat ja niiden määrät. Vito Tattoo käyttää vain REACH- asetuksen mukaisia World Famous Ink limitless värejä, joten käytetyt värit ovat taatusti entistäkin turvallisempia ja tutkitumpia. 

Vito Tattoon studio on myös terveysviranomaisten tarkastama sekä hyväksymä. Työtapoihin kuuluu erittäin vahvasti hyvät hygieniatavat; oikeaoppinen desinfiointi niin välineille kuin myös iholle, useat suojahanskat tatuoinnin yhteydessä ja myös tarvittaessa aina hengityssuoja. 

Älä tingi tai mene raha edellä

Useat meistä käyvät säännöllisesti kampaajalla tai parturissa – tällöin halutaan paras mahdollinen tulos ja olemme siitä aina valmiit maksamaan. Miksi kohtelisit eri tavalla tatuointiartistia, joka tatuoi taideteoksen ihollesi vuosiksi – ehkä jopa koko elämäksi?

Ei siis kannata mennä “raha edellä” tai varsinkaan tinkiä. Tatuointialalla kuten monilla muillakin aloilla, loistava sekä ammattitaitoinen tatuoija veloittaa tehdystä työstä täysin ansaitusti. 

Tule paikalle sovitusti tatuointipäivänä

Yksi parhaista tavoista ennen tatuointia on nukkua hyvät yöunet ennen tatuointipäivää. Vaikka kyseessä onkin suhteellisen fyysinen suoritus niin henkisesti kannattaa myös valmistautua. 

Ennen tatuointia kannattaa aina syödä ja juoda hyvin (ei alkoholia!), sillä isommat tatuoinnit tarkoittavat ajassa pitempiä sessioita studiolla. On siis tärkeä huolehtia omasta fysiikasta ja esim. verensokerista sekä nestetasapainosta. 

Voit ottaa aina mukaan omia välipaloja ja pientä purtavaa sekä juomaa. 

Kyllä, se sattuu. Kyllä, se on kivun arvoista!

Jokaisen kivunsietokyky on erilainen, joten emme voi sanoa tarkalleen kuinka paljon se sattuu. 

Muutamia nyrkkisääntöjä kuitenkin;

  • Tatuointi suoraan luun päälle on yleensä kivuliaampaa
  • Vartalon sivut, rintakehä, käsivarsien alapuoli ja sisäreidet ovat myös erittäin herkkiä alueita.
  • Pään tatuointi on oma erityinen kipunsa

Huom: on paljon poikkeuksia ja esim. joidenkin olkapäät voi olla todella arat, vaikka yleisesti ottaen ei näin ole. Puudutusrasvat ovat kehittyneet ja niitä voi käyttää jos asiakkaalta tuntuu siltä.

Voi lukea lisää kivusta tästä.